Så från och med nu....död åt snabbkaffe! |
Till 1 liter kaffe rekommenderas ca 60 gram kaffe eller "6-8 gram per deciliter vatten", i en liten Bodumpress på ca 3 dl används således ca 20 gram kaffe.
Koka upp vatten och förvärm både koppen och pressen. Vattnet får inte koka länge eftersom det då blir syrefattigt.
Förvärm pressen och koppen med varmt vatten och torka sedan ur pressen.
När bönorna är malda hälls de ner i botten på den torra pressen. Låt vattnet svalna något så att det ligger mellan 92 och 96 grader. Häll på vatten så det täcker kaffet, rör om och låt den stå ca 45 sekunder. Häll på resten av vattnet och starta timern. Här har vi återigen det här med att det är en konst och inte en vetenskap. En del bönor kräver längre tid än andra men sätt timern på 4 minuter och laborera därifrån.
Efter de fyra minuterna har gått så kommer nästa steg. En del förespråkar att man lyfter ur det översta lagret av kaffet som ligger och flyter då detta på grund av oxidation kan ge kaffet ytterligare beska. Pressa ner kaffet till dess att ett motstånd uppstår. Tryck inte för kung och fosterland... utan "lagom". Töm ur varmvattnet ur den förvärmda koppen och häll upp kaffet och NJUT!
Några läsare var lite nyfikna på mitt Kaffekokande och många saknar Hustomtarna, det här var ju ett kul och givande sätt att göra två flugor på smällen!
Kaffeskolan görs i samarbete med Kaffecompagniet där man såklart hittar alla tillbehör och allt som behövs för att brygga underbart kaffe!
Nu ska jag ut och distanscykla lite! SKÅL!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar